De Tijdloze Klasse van Engelse Klassieke Auto’s

De Tijdloze Klasse van Engelse Klassieke Auto’s

Engelse Klassieke Auto’s: Een Tijdloze Passie

Engelse klassieke auto’s hebben altijd een speciale plaats ingenomen in de harten van autoliefhebbers over de hele wereld. Met hun elegante ontwerpen, verfijnde techniek en rijke geschiedenis, belichamen deze auto’s een tijdperk van klasse en stijl.

Een van de meest iconische Engelse klassiekers is ongetwijfeld de Jaguar E-Type. Deze prachtige sportwagen uit de jaren ’60 wordt nog steeds beschouwd als een meesterwerk van autodesign. Met zijn gestroomlijnde carrosserie en krachtige motor was de E-Type zijn tijd ver vooruit. Het is geen wonder dat deze auto vaak wordt genoemd als een van de mooiste auto’s ooit gemaakt.

Een andere legendarische Engelse klassieker is de Rolls-Royce Silver Shadow. Deze luxueuze limousine uit de jaren ’70 straalt klasse en elegantie uit. Met zijn onberispelijke afwerking, handgemaakte interieur en vloeiende lijnen, biedt de Silver Shadow een rijervaring die synoniem staat voor comfort en prestige.

Naast deze beroemde modellen zijn er talloze andere Engelse klassiekers die het ontdekken waard zijn. Denk aan namen zoals Aston Martin, Bentley, MG, Triumph en Austin-Healey. Elk merk heeft zijn eigen unieke kenmerken en charme, maar ze delen allemaal die typisch Britse flair.

Wat Engelse klassiekers zo bijzonder maakt, is niet alleen hun esthetiek, maar ook hun technische innovaties. Veel van deze auto’s waren hun tijd ver vooruit, met geavanceerde motoren, ophangingssystemen en remmen. Ze waren niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook fantastisch om mee te rijden.

Het bezitten van een Engelse klassieke auto is meer dan alleen het hebben van een voertuig. Het is een passie, een levensstijl. Het gaat om de vreugde van het restaureren en onderhouden van deze prachtige machines, het deelnemen aan rally’s en evenementen, en het delen van verhalen en ervaringen met mede-liefhebbers.

Gelukkig zijn er in Nederland talloze specialisten en clubs die zich richten op Engelse klassieke auto’s. Ze bieden niet alleen technische ondersteuning en advies, maar ook een gemeenschap waarin liefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en hun passie kunnen delen.

Dus als u geïnteresseerd bent in Engelse klassieke auto’s, aarzel dan niet om dieper in deze fascinerende wereld te duiken. Of u nu wilt genieten van de tijdloze schoonheid van een Jaguar E-Type of de elegantie van een Rolls-Royce Silver Shadow wilt ervaren, er is altijd wel een Engelse klassieker die bij uw smaak en wensen past.

Laat u betoveren door de charme en klasse van Engelse klassieke auto’s – een passie die nooit uit de mode raakt.

 

9 Veelgestelde Vragen over Engelse Klassieke Auto’s beantwoord

 1. Welke Engelse klassieke auto’s zijn het meest populair?
 2. Hoeveel kost een Engelse klassieke auto?
 3. Welke onderdelen moet ik aan mijn Engelse klassieke auto vervangen?
 4. Waar kan ik een Engelse klassieke auto kopen?
 5. Wat is de beste manier om een Engelse klassieke auto te verzorgen?
 6. Wat zijn de verschillende soorten Engelse klassieke auto’s die er zijn?
 7. Hoe kan ik mijn Engelse klassieke auto opknappen en restaureren?
 8. Waar kan ik technische informatie vinden over mijn Engelse Klassieker?
 9. Wat is de waarde van mijn Engelse Klassiker en hoe bepaal je dat precies?

Welke Engelse klassieke auto’s zijn het meest populair?

Als het gaat om populariteit onder Engelse klassieke auto’s, zijn er enkele modellen die er echt uitspringen. Hier zijn enkele van de meest populaire Engelse klassiekers:

 1. Jaguar E-Type: Deze iconische sportwagen uit de jaren ’60 staat bekend om zijn adembenemende ontwerp en uitstekende prestaties. De E-Type wordt vaak genoemd als een van de mooiste auto’s ooit gemaakt.
 2. Mini Cooper: De Mini Cooper, vooral de klassieke versies uit de jaren ’60, heeft een grote schare fans over de hele wereld. Deze compacte en wendbare auto werd bekend door zijn succes in de rallysport en blijft geliefd vanwege zijn charmante ontwerp.
 3. Aston Martin DB5: Dankzij zijn rol als James Bond’s favoriete auto in verschillende films, waaronder “Goldfinger”, is de Aston Martin DB5 een icoon geworden. Met zijn elegante styling en luxe interieur is deze auto een symbool van klasse en verfijning.
 4. MG MGB: De MGB is een populaire keuze onder liefhebbers van Engelse klassiekers vanwege zijn betaalbaarheid en tijdloze ontwerp. Deze roadster uit de jaren ’60-’80 biedt een plezierige rijervaring en heeft nog steeds veel fans over de hele wereld.
 5. Rolls-Royce Silver Shadow: Als het gaat om luxe limousines, staat de Rolls-Royce Silver Shadow hoog aangeschreven. Met zijn onberispelijke afwerking, verfijnde interieur en soepele rijgedrag is dit model een favoriet onder verzamelaars en liefhebbers van klassieke auto’s.

Het is belangrijk op te merken dat populariteit kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en trends in de markt. Er zijn echter talloze andere Engelse klassiekers die ook zeer gewaardeerd worden, zoals de Bentley Continental, Austin-Healey 3000, Triumph TR6 en vele anderen. Het is altijd een kwestie van individuele smaak en interesse bij het kiezen van de perfecte Engelse klassieke auto.

Hoeveel kost een Engelse klassieke auto?

De prijs van een Engelse klassieke auto varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de prijs zijn onder andere het merk, het model, de staat van de auto, de zeldzaamheid, de vraag op de markt en eventuele extra functies of aanpassingen.

Over het algemeen kunnen Engelse klassieke auto’s variëren in prijs van enkele duizenden euro’s tot honderdduizenden euro’s. Populaire modellen zoals de Jaguar E-Type of de Rolls-Royce Silver Shadow kunnen hogere prijzen hebben vanwege hun iconische status en hoge vraag.

Het is belangrijk op te merken dat naast de aanschafprijs er ook andere kosten zijn om rekening mee te houden bij het bezitten van een Engelse klassieker. Dit omvat onderhoudskosten, restauratiekosten (indien nodig), verzekering, belastingen en eventuele opslagkosten.

Bij het kopen van een Engelse klassieke auto is het raadzaam om grondig onderzoek te doen naar het specifieke model waarin u geïnteresseerd bent. Het is ook verstandig om een ​​deskundige te raadplegen en indien mogelijk een proefrit te maken voordat u tot aankoop overgaat.

Houd er rekening mee dat prijzen kunnen variëren afhankelijk van markttrends en individuele omstandigheden. Het is altijd verstandig om uw budget vast te stellen en uw opties zorgvuldig af te wegen voordat u een Engelse klassieke auto koopt.

Welke onderdelen moet ik aan mijn Engelse klassieke auto vervangen?

Het vervangen van onderdelen aan een Engelse klassieke auto kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel om de auto in goede staat te houden en optimaal te laten presteren. Hier zijn enkele veelvoorkomende onderdelen die regelmatig vervangen moeten worden:

 1. Remmen: Remmen zijn van cruciaal belang voor de veiligheid van uw klassieke auto. Controleer regelmatig de remblokken, remschijven en remleidingen. Vervang versleten onderdelen om ervoor te zorgen dat uw remmen goed functioneren.
 2. Ophanging: De ophanging beïnvloedt het rijcomfort en de wegligging van uw auto. Controleer regelmatig de schokdempers, veren en draagarmen op slijtage of schade. Vervang indien nodig om een soepele rit te behouden.
 3. Elektrisch systeem: Het elektrische systeem van een klassieke auto kan gevoelig zijn voor storingen. Controleer regelmatig de bedrading, zekeringen en verlichting om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert.
 4. Uitlaatsysteem: Een goed werkend uitlaatsysteem is niet alleen belangrijk voor geluidsreductie, maar ook voor de prestaties van uw auto. Inspecteer regelmatig de uitlaatpijpen, dempers en katalysatoren op roest of lekken.
 5. Brandstofsysteem: Het brandstofsysteem moet goed worden onderhouden om een optimale brandstoftoevoer te garanderen. Controleer regelmatig de brandstofpomp, brandstoffilters en injectoren op verstoppingen of slijtage.
 6. Koelsysteem: Oververhitting kan ernstige schade aan uw motor veroorzaken. Controleer regelmatig het koelvloeistofniveau, de radiateur en de waterpomp om ervoor te zorgen dat uw motor op de juiste temperatuur blijft.
 7. Banden: Goede banden zijn essentieel voor grip en veiligheid. Controleer regelmatig het bandenprofiel en de bandenspanning. Vervang versleten banden en zorg ervoor dat ze goed uitgelijnd zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk model klassieke auto specifieke onderdelen heeft die mogelijk vaker moeten worden vervangen. Raadpleeg daarom altijd de handleiding van uw auto of zoek advies bij een specialist in Engelse klassiekers om te bepalen welke onderdelen specifiek voor uw model van belang zijn.

Bij het vervangen van onderdelen aan uw Engelse klassieke auto is het raadzaam om originele of kwalitatief hoogwaardige aftermarket-onderdelen te gebruiken om de authenticiteit en prestaties van uw auto te behouden.

Waar kan ik een Engelse klassieke auto kopen?

Als u op zoek bent naar een Engelse klassieke auto, zijn er verschillende plaatsen waar u kunt kijken om uw droomauto te vinden. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Gespecialiseerde dealers: Er zijn dealers die gespecialiseerd zijn in de verkoop van klassieke auto’s, waaronder Engelse modellen. Deze dealers hebben vaak een breed scala aan klassiekers op voorraad en kunnen u helpen bij het vinden van de juiste auto die aan uw wensen voldoet.
 2. Online marktplaatsen: Websites zoals Marktplaats, Autoscout24 en Classic Trader bieden een uitgebreid aanbod van klassieke auto’s, inclusief Engelse modellen. U kunt zoeken op merk, model, bouwjaar en andere criteria om de auto te vinden die u zoekt.
 3. Veilingen: Veilinghuizen zoals Bonhams en RM Sotheby’s organiseren regelmatig veilingen waarbij klassieke auto’s worden aangeboden. Dit kan een spannende manier zijn om een unieke Engelse klassieker te bemachtigen.
 4. Autoshows en evenementen: Bezoek autoshows en evenementen gericht op klassieke auto’s, zoals de InterClassics beurs of British Car Events. Hier kunt u niet alleen genieten van de prachtige collecties, maar ook in contact komen met verkopers en liefhebbers die mogelijk hun eigen auto’s te koop aanbieden.
 5. Klassieke autoveilingen: Er zijn specifieke veilinghuizen die gespecialiseerd zijn in klassieke auto’s, zoals The Gallery Brummen in Nederland of Coys of Kensington in het Verenigd Koninkrijk. Deze veilingen bieden een breed scala aan Engelse klassiekers en kunnen een goede plek zijn om uw zoektocht te beginnen.

Het is altijd belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat u een klassieke auto koopt. Controleer de staat van de auto, vraag naar de onderhoudsgeschiedenis en overweeg om een expert in te schakelen voor een inspectie. Vergeet ook niet om uw budget en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen bij het maken van uw keuze.

Of u nu online zoekt, dealers bezoekt of veilingen bijwoont, er is zeker een Engelse klassieke auto die aan uw wensen voldoet. Veel succes met uw zoektocht naar uw droomauto!

Wat is de beste manier om een Engelse klassieke auto te verzorgen?

Het verzorgen van een Engelse klassieke auto vereist aandacht, zorgvuldigheid en regelmatig onderhoud. Hier zijn enkele tips om uw Engelse klassieker in topconditie te houden:

 1. Regulier onderhoud: Plan regelmatige onderhoudsbeurten bij een gespecialiseerde monteur die ervaring heeft met Engelse klassiekers. Zij kunnen de auto inspecteren, vloeistoffen bijvullen, filters vervangen en eventuele problemen opsporen voordat ze ernstig worden.
 2. Bewaar de auto droog: Voorkom vochtproblemen door uw klassieker op te slaan in een droge en goed geventileerde ruimte. Hoewel sommige Engelse auto’s bekend staan om hun lekkages, is het belangrijk om vochtophoping te minimaliseren om roestvorming te voorkomen.
 3. Regelmatig wassen: Was uw auto regelmatig om vuil, stof en corrosieve stoffen te verwijderen die de lak kunnen beschadigen. Gebruik milde autoshampoo en vermijd agressieve chemicaliën of schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken.
 4. Bescherm de lak: Breng regelmatig een kwalitatieve autowax aan om de lak te beschermen tegen UV-stralen, oxidatie en verkleuring. Dit helpt ook bij het behouden van de glans en het verminderen van kleine krasjes.
 5. Onderhoud het interieur: Reinig het interieur regelmatig met geschikte reinigingsmiddelen voor leer, vinyl of stof, afhankelijk van het type bekleding. Gebruik een zachte borstel of microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen en vermijd schurende materialen die het interieur kunnen beschadigen.
 6. Banden en wielen: Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Reinig de wielen grondig om remstof en vuilophoping te verwijderen, aangezien dit corrosie kan veroorzaken.
 7. Rijd regelmatig: Een Engelse klassieke auto is gemaakt om bereden te worden, dus zorg ervoor dat u regelmatig met uw auto rijdt. Dit helpt bij het smeren van bewegende onderdelen en voorkomt dat ze vastlopen.
 8. Winteropslag: Als u uw klassieker in de winter niet gebruikt, overweeg dan om deze op een geschikte manier op te slaan. Plaats de auto op bokken om spanning op de banden te verminderen, verwijder de accu en zorg voor een goede afdekking om stofophoping te voorkomen.

Het verzorgen van een Engelse klassieke auto vergt tijd en toewijding, maar het resultaat is het behoud van zijn schoonheid en waarde. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en voorzichtigheid te betrachten bij het gebruik, kunt u nog vele jaren genieten van uw geliefde klassieker.

Wat zijn de verschillende soorten Engelse klassieke auto’s die er zijn?

Engelse klassieke auto’s zijn er in verschillende vormen en stijlen, elk met zijn eigen unieke kenmerken en charme. Hier zijn enkele van de meest bekende types:

 1. Sportwagens: Engeland staat bekend om zijn sportwagens. Denk aan iconische modellen zoals de Jaguar E-Type, Aston Martin DB5, MG MGB en Triumph TR6. Deze auto’s combineren elegantie met sportiviteit en bieden een opwindende rijervaring.
 2. Luxe limousines: Rolls-Royce is een naam die synoniem staat voor luxe en prestige. Modellen zoals de Rolls-Royce Silver Shadow en Silver Cloud zijn klassieke voorbeelden van Engelse luxe limousines. Ze bieden comfortabele ritten in stijlvolle omgevingen.
 3. Cabriolets: Engelse cabriolets hebben altijd een speciale plaats ingenomen bij autoliefhebbers. Denk aan de Jaguar XK120, Austin-Healey 3000 en MG Midget – deze auto’s belichamen het gevoel van vrijheid op de open weg.
 4. Klassieke sedans: Voor liefhebbers van klassieke vierdeursauto’s biedt Engeland ook een scala aan elegante sedans, zoals de Jaguar Mark II, Bentley S-Type en Rover P5. Deze modellen stralen klasse uit met hun tijdloze ontwerpen.
 5. Vintage auto’s: Voor degenen die graag teruggaan naar het begin van de autogeschiedenis, zijn er ook vintage Engelse klassiekers beschikbaar, zoals de Austin Seven, Morris Minor en Ford Model T. Deze auto’s vertegenwoordigen het pionierstijdperk van de auto-industrie.

Dit is slechts een greep uit de vele soorten Engelse klassieke auto’s die er zijn. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en aantrekkingskracht, maar ze delen allemaal die typisch Britse stijl en vakmanschap. Of u nu een liefhebber bent van sportwagens, luxe limousines of vintage modellen, er is altijd wel een Engelse klassieker die past bij uw smaak en voorkeuren.

Hoe kan ik mijn Engelse klassieke auto opknappen en restaureren?

Het opknappen en restaureren van een Engelse klassieke auto kan een uitdagend maar lonend proces zijn. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om uw project tot een succes te maken:

 1. Planning en budgettering: Begin met het maken van een gedetailleerd plan voor uw restauratieproject. Bepaal welke onderdelen moeten worden opgeknapt of vervangen, welk werk moet worden gedaan en hoeveel tijd en geld u bereid bent te investeren. Het is belangrijk om realistisch te zijn over uw mogelijkheden en verwachtingen.
 2. Verzamel de juiste gereedschappen en materialen: Zorg ervoor dat u alle benodigde gereedschappen, apparatuur en materialen bij de hand heeft voordat u aan uw restauratie begint. Dit kan variëren van eenvoudige handgereedschappen tot gespecialiseerde apparatuur, zoals lasapparatuur of verfbenodigdheden.
 3. Demontage: Begin met het zorgvuldig demonteren van de auto, waarbij u elk onderdeel documenteert en labelt. Maak foto’s of aantekeningen om later te kunnen verwijzen naar de oorspronkelijke positie van elk onderdeel.
 4. Carrosserieherstel: Als de carrosserie beschadigd is, moet u mogelijk lassen, plamuren of vervangen van panelen overwegen. Zorg ervoor dat u werkt in een goed geventileerde ruimte en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en een veiligheidsbril.
 5. Mechanische reparaties: Controleer de motor, transmissie, ophanging, remmen en andere mechanische componenten op slijtage of schade. Vervang versleten onderdelen en repareer eventuele defecten. Het kan nodig zijn om een ervaren monteur te raadplegen voor complexere reparaties.
 6. Elektrisch systeem: Controleer en herstel het elektrische systeem van de auto. Dit omvat bedrading, verlichting, instrumentatie en andere elektronische componenten. Zorg ervoor dat u werkt volgens de juiste veiligheidsprocedures om kortsluiting of andere problemen te voorkomen.
 7. Interieurherstel: Vernieuw het interieur van de auto door het vervangen van bekleding, tapijt, dashboardpanelen en andere interieuronderdelen. Zorg ervoor dat u materialen van hoge kwaliteit gebruikt die passen bij de oorspronkelijke stijl van de auto.
 8. Lakwerk: Als laatste stap kunt u overwegen om de auto opnieuw te laten spuiten om hem zijn oorspronkelijke glans terug te geven. Dit kan worden gedaan door een professionele autospuiter of als u zelf ervaring heeft met lakwerk.

Het restaureren van een Engelse klassieke auto vereist geduld, toewijding en vaardigheden. Als u niet zeker bent van uw capaciteiten, kunt u altijd overwegen om samen te werken met een gespecialiseerde restauratiewerkplaats of een ervaren professional raadplegen voor advies en begeleiding tijdens het proces.

Onthoud dat elk restauratieproject uniek is en dat er geen vaste regels zijn. Pas uw aanpak aan op basis van de specifieke behoeften en conditie van uw auto. Geniet van het proces en wees trots op het resultaat van uw inspanningen wanneer u uw Engelse klassieker weer in volle glorie ziet herleven.

Waar kan ik technische informatie vinden over mijn Engelse Klassieker?

Als u op zoek bent naar technische informatie over uw Engelse klassieker, zijn er verschillende bronnen die u kunt raadplegen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Handleidingen en documentatie: Controleer of u de originele handleidingen en technische documentatie van uw klassieke auto heeft. Deze kunnen waardevolle informatie bevatten over onderhoudsprocedures, specificaties en afstellingen.
 2. Online forums en communities: Er zijn talloze online forums en communities die zich specifiek richten op Engelse klassieke auto’s. Hier kunt u vragen stellen, ervaringen delen en technische informatie uitwisselen met andere eigenaren van dezelfde auto of experts op het gebied van klassiekers.
 3. Gespecialiseerde websites: Er zijn verschillende websites die gespecialiseerd zijn in Engelse klassiekers en technische informatie bieden. Deze sites kunnen handleidingen, onderhoudsinstructies, technische specificaties en zelfs video-tutorials bevatten.
 4. Boeken en tijdschriften: Er zijn veel boeken en tijdschriften beschikbaar die specifiek gericht zijn op Engelse klassieke auto’s. Deze publicaties kunnen gedetailleerde technische informatie bevatten, evenals artikelen over restauratieprojecten, onderhoudstips en historische achtergrondinformatie.
 5. Gespecialiseerde workshops en monteurs: Als u specifieke technische vragen heeft of professioneel advies nodig heeft voor uw Engelse klassieker, kunt u overwegen om contact op te nemen met gespecialiseerde workshops of monteurs die ervaring hebben met dit type auto’s. Zij kunnen u helpen met onderhoud, reparaties en technische problemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat technische informatie vaak specifiek is voor het merk, het model en het bouwjaar van uw Engelse klassieker. Daarom is het raadzaam om bronnen te raadplegen die specifiek gericht zijn op uw auto of vergelijkbare modellen.

Door gebruik te maken van deze verschillende bronnen kunt u waardevolle technische informatie vinden om u te helpen bij het onderhoud en de restauratie van uw Engelse klassieke auto. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om altijd voorzichtig te zijn en indien nodig professioneel advies in te winnen bij gekwalificeerde experts.

Wat is de waarde van mijn Engelse Klassiker en hoe bepaal je dat precies?

De waarde van een Engelse klassieke auto kan variëren en wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de staat van de auto, zeldzaamheid, merk en model, historische waarde, vraag en aanbod op de markt, en eventuele extra’s of upgrades.

Om de waarde van uw Engelse klassieker te bepalen, zijn er verschillende methoden die u kunt gebruiken:

 1. Raadpleeg gespecialiseerde prijsgidsen: Er zijn diverse prijsgidsen beschikbaar die informatie bieden over de huidige marktwaarde van klassieke auto’s. Deze gidsen kunnen u helpen om een algemeen idee te krijgen van wat uw auto waard zou kunnen zijn.
 2. Vergelijkbare verkopen: Onderzoek vergelijkbare modellen die recentelijk zijn verkocht om een idee te krijgen van wat mensen bereid zijn te betalen voor vergelijkbare auto’s. U kunt online veilingplatforms of gespecialiseerde klassieke autodealers raadplegen om verkoopprijzen te vinden.
 3. Schakel een taxateur in: Een professionele taxateur kan u helpen bij het bepalen van de waarde van uw Engelse klassieker. Zij hebben vaak uitgebreide kennis van de markt en ervaring met het beoordelen van klassieke auto’s. Houd er rekening mee dat het inhuren van een taxateur kosten met zich mee kan brengen.
 4. Overweeg de conditie: De algehele staat van uw Engelse klassieker is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Auto’s in goede staat met minimale slijtage en originele onderdelen hebben vaak een hogere waarde dan auto’s die gerestaureerd moeten worden of die aanzienlijke schade hebben.

Het is belangrijk op te merken dat de waarde van klassieke auto’s kan fluctueren en afhankelijk is van de marktomstandigheden. Het kan nuttig zijn om regelmatig onderzoek te doen naar de markttrends en prijzen om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in de waarde van uw Engelse klassieker.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij experts op het gebied van klassieke auto’s voordat u beslissingen neemt met betrekking tot de aankoop, verkoop of restauratie van uw Engelse klassieker. Zij kunnen u helpen om een realistisch beeld te krijgen van de waarde en u begeleiden bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.